Deliverables
 • Onderzoek
 • Interaction Design
  • Flowchart
  • Wireframing
 • Responsive webdesign
 • Strategie
Klant
 • Gemeente Rotterdam
  Rotterdam Partners
In samenwerking met
 • Brize.com

Rotterdam, de stad om in te leven.

Wonen in Rotterdam is een initiatief van gemeente Rotterdam en Rotterdam Partners. Dit platform is opgericht om woningzoekenden van de juiste informatie te voorzien om ervoor te zorgen dat ze een goed beeld krijgen welke wijk en deelgebied het best past bij hun woonwensen.

Ik ben voor dit project als projectleider aangesteld en ben daarnaast verantwoordelijk geweest voor het interactieontwerp, de User Experience en de User Interface. Naast de UX van de website, ben ik dus ook nauw betrokken geweest bij de strategiebepaling, marketing uitingen en werksessies met de doelgroep.

Over de opdracht

Wonen in Rotterdam (WiR) heeft bij ons aangeklopt om hun website compleet te vernieuwen, zowel qua strategie als User Experience & User Interface.

WiR had enkele jaren hun website laten ontwikkelen door Brize. Deze website moest informatie bieden aan woningzoekenden in Rotterdam, echter was deze website vrij snel opgezet vanwege tijdgebrek, zonder dat er goed was nagedacht over de gewenste functionaliteiten en wensen. Zo konden bezoekers alleen maar informatie filteren aan de hand van wijken in Rotterdam. Aan ons de vraag hoe we dit kunnen optimaliseren in een doorontwikkeling.

Na veel doelgroep onderzoeken, focus groepen, werksessies, testen en verschillende ontwerpen te hebben gemaakt, zijn we erachter gekomen dat we de doelgroep het beste van informatie kunnen voorzien a.d.h.v. specifieke filteringen. Zo kan de website bezoeker nu filteren op het soort omgeving dat ze willen wonen, wat hun woonsamenstelling is en hoe WiR kan helpen. Aan de hand van deze selectie, komen de artikelen naar voren die gekoppeld zijn op de geselecteerde filtering. Op deze manier krijgt de woningzoeker dus de gewenste informatie en worden ze goed begeleid om de juiste omgeving te vinden om te wonen.

De start

Ik ben begonnen met het interactie ontwerp. Door middel van een flowchart, wireframing en het testen van deze wireframes bij de eindgebruiker. De belangrijkste vereiste van het nieuwe ontwerp was, dat het mobile friendly moest zijn. Uit Google Analytics hebben we kunnen opmaken dat ongeveer 75% van alle bezoekers op een mobile device de website bezoeken. Ik ben dus ook begonnen met het ontwerpen voor mobiel. Nadat dit is als prototype was getest, ben ik verder gegaan met het omzetten naar een desktop versie.

Zoals in de afbeeldingen te zien is, ben ik begonnen met paper-wireframes en prototypes. Op deze manier ben ik in staat om snel tot een duidelijk interactie ontwerp te komen, zonder dat er nog een computer aan te pas is gekomen.

100
Wireframes
30+
Ontworpen schermen
6
Prototypes

Visual Design

Aan de hand van de wireframes heb ik de User Interface vormgegeven. Hierbij was het van belang dat de website consistent is met de vormgegeven huisstijl en het merk woneninrotterdam herkenbaar blijft. Dit is een heel belangrijk gegeven, aangezien er uit onderzoek van Gemeente Rotterdam naar voren is gekomen dat 2/3 van alle woningzoekers in Rotterdam, bekend is met WoneninRotterdam.

Daarnaast heb ik veel gebruik gemaakt van iconen ter ondersteuning van de tekst of ter verduidelijking van interactie elementen. Op het moment dat er gebruik wordt gemaakt van beeldmateriaal, heeft de bezoeker sneller door waar het over gaat en wat voor soort interactie er mogelijk is.

Colors & Material

Forest Green

#2BB624

Night Sky

#333333

Typography

Open Sans

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Open Sans

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z