Deliverables
Concepting
Wireframing
App Design
Strategy
Year

2019

In dienst bij
Brize
Klant
Rijkswaterstaat

De opdracht

Via Brize heb ik een applicatie bedacht en ontworpen voor Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat heeft bij ons aangeklopt om hen te helpen op het gebied van automatisering met een stukje proces optimalisatie.

Elk jaar heeft Rijkswaterstaat duizendenĀ  bezoekers die allemaal reiskosten vergoed krijgen. Op het moment dat ze bij ons aanklopten, werd dit allemaal handmatig ingevuld en doorgevoerd, wat zowel zonde van de tijd is als zonde van de loonkosten. Aan ons de vraag hoe wij dit konden optimaliseren.

Onderzoek

Om goed inzicht te krijgen in het huidige proces van de reiskosten afhandeling, heb ik de verantwoordelijke binnen rijkswaterstaat ondervraagd en tijdens een werksessie in kaart gebracht wat de ideale situatie zou zijn ten opzichte van nu.

Hieruit heb ik een flowchart ontworpen voor een applicatie die dit proces grotendeels automatiseert a.d.h.v. blockchain technologie.

Wireframing

Nadat alle functionaliteiten en structuur van de applicatie waren bepaald, ben ik begonnen aan het schetsen van het skelet van de app. Na het schetsen en dit te testen middels een paper-prototype, heb ik de wireframes kunnen digitaliseren en er een klikbaar prototype van gemaakt in Invision, een prototype tool om ontwerpen te testen op gebruikersgemak, functionaliteit & esthetiek.

75
Schetsen
11
prototypes
26
Ontworpen schermen

User Interface

Nadat de wireframes waren getest bij meerdere werknemers van Rijkswaterstaat en de interactie en functionaliteiten duidelijk waren, ben ik begonnen met het visualiseren van de applicatie. Hierbij is het belangrijk dat de huisstijl van Rijkswaterstaat werd aangehouden qua kleurgebruik en typografie.

Als laatste test, heb ik van de ontworpen schermen een klikbaar prototype gemaakt. Hierbij heb ik rekening gehouden met verschillende opties die de gebruiker heeft bij het navigeren van de applicatie. Denk hieraan aan error meldingen en het invoeren van gegevens. In de afbeelding rechts is te zien hoe de schermen aan elkaar gekoppeld zijn.

Wil jij weten wat ik voor jouw bedrijf kan betekenen?